Δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά φωτογραφίες του υπό ανάπτυξη τουρκικού UAV TIHA-A κατά την παρουσίαση του συστήματος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΤΑΙ. Το συγκεκριμένο αερόχημα ανήκει στην κατηγορία των UAV MALE η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2005 με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται στα μέσα του 2011.

Image

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν να αποκτήσουν 6 συστήματα με 18 αεροχήματα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροχήματος είναι τα ακόλουθα, μήκος 10 μέτρα εκπέτασμα πτερύγων 20,1 μέτρα ουραίο πτερύγιο σε σχήμα V ανοίγματος 4,5 μέτρων, μέγιστο βάρος απογείωσης 1500 κιλά, ωφέλιμο φορτίο 200 κιλά καύσιμο 250 κιλά, επιχειρησιακή οροφή 30.000 πόδια, αυτονομία 24 ώρες, ταχύτητα πλεύσης 75 κόμβοι, εμβέλεια 200 χλμ, ενώ διαθέτει αναδιπλώμενα σκέλη προσγείωσης.



Image

Το αερόχημα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρα FLIR ASELFLIR-300T της εταιρείας Aselsan, ενώ μπορεί να μεταφέρει φορτίο αισθητήρων SAR/GMTI, ISAR.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος TIHA-A θα ακολουθήσει το αερόχημα TIHA-Β το οποίο ουσιαστικά θα είναι το πρώτο UCAV τουρκικής κατασκευής., Το νέο αερόχημα θα μπορεί να μεταφέρει 4 ρουκέτες Cirit τουρκικής κατασκευής με εμβέλεια 8 χλμ.

Image

Η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών από την ΤΑΙ και γενικότερα από την τουρκική πολεμική βιομηχανία αποδεικνύει τη δέσμευση της Τουρκίας να αναπτύξει μία σοβαρή πολεμική βιομηχανία η οποία δεν θα καλύπτει απλά τις εγχώριες ανάγκες, αλλά θα μπορεί να εξάγει και τά προϊόντα που θα παράγει.

Το ερωτηματικό που τίθεται είναι κατά πόσο το συγκεκριμένο και αυτό που ακολουθεί πρόγραμμα (TIHA-Β) θα συμπεριληφθούν στα πλαίσια της τουρκικής πρότασης για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου