Σκόπια: ανάβει φωτιές η επίσκεψη Μλαντένοφ στα Σκόπια


Τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης σήμερα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην επικείμενη επίσκεψη του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ, στα Σκόπια μεθαύριο, Τετάρτη, 5 Μαίου 2010.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» η πΓΔΜ έχει ετοιμάσει μια απάντηση στην πρόταση της Βουλγαρίας για την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Ομάδα εργασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα εργάζεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής. Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είναι δυνατή η υπογραφή αυτής της Συμφωνίας γιατί πρέπει να εξετασθούν οι βουλγαρικές προτάσεις», αναφέρει σχετικά, η αναγραφόμενη πιο πάνω εφημερίδα, και προσθέτει, επικαλούμενη απροσδιόριστες βουλγαρικές πηγές, πως η Συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα Σκόπια.

Η «Ουτρίνσκι Βέσνικ» σημειώνει ότι το βουλγαρικό κείμενο έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στη χώρα και αρκετούς μήνες ήταν κρυμμένο σε ένα συρτάρι. Υπογραμμίζει πως στο κείμενο υπάρχουν σημεία αμφιλεγόμενα στην υπόσταση του ‘μακεδονικού’ κράτους.

Η σκοπιανή εφημερίδα, τίθεται αρνητικά στην προσέγγιση με τη Σόφια και δεν διστάζει να αναφέρει ότι «η Βουλγαρία έχει κακή φήμη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα με προεξάρχοντα θέματα τις μεταρρυθμίσεις, τα οικονομικά σκάνδαλα και την ανεπιτυχή καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η ‘Πρωινή’ των Σκοπίων επισημαίνει πως η Βουλγαρία αντιλαμβάνεται μεροληπτικά τις σχέσεις των δύο χωρών και αναφέρει το πρόσφατο παράδειγμα της άρνησης σε πολίτες της πΓΔΜ να συμμετάσχουν στον εορτασμό της επετείου του θανάτου του Γιάνε Σαντάνσκι, στις 18 και 25 Απριλίου, που διοργανώθηκε από το «ΟΜΟ Ilinden Pirin» [Σκοπιανοί του Πιρίν].

Εξάλλου η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’ επισημαίνει ότι υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ, πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητήσει στην επίσκεψή του με τον σκοπιανό ΥΠΕΞ είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου