Αλβανία: Επίσκεψη Αμερικανών για πυραυλική ασπίδα


«Η πιθανότητα να αποκτήσει η Αλβανία ένα σύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας γίνεται πραγματικότητα» γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Πανοράμα’.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στείλει μια ομάδα αμερικανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα μελετήσουν το αλβανικό έδαφος προκειμένου να εγκαταστήσουν το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε, χθες, από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ταξίαρχο Μαξίμ Μαλάι.

«Είναι μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με μια συνολική μελέτη καθώς οι εμπειρογνώμονες θα αναλύσουν τους γεωστρατηγικούς παράγοντες, ώστε να αποφασιστεί αν η Αλβανία θα αποκτήσει την αντιπυραυλική προστασία. Προκειμένου να υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση, πρέπει να προσφέρουμε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις μας στη Συμμαχία, ώστε να αποδοθεί η συνολική εικόνα» δήλωσε ο ταξίαρχος Μαλάι.

Προχθές, σε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Αλβανίας να δεχθεί την αντιπυραυλική ασπίδα, εφ’ όσον θεωρούνταν απαραίτητο για τη Συμμαχία.

Ο ταξίαρχος Μαξίμ Μαλάι αναφερόμενος στην εγκατάσταση του νατοϊκού συστήματος επεσήμανε πως η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος είναι επωφελία της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσε να φέρει μια τέτοια αντιπυραυλική ασπίδα, δήλωσε, ότι υπάρχουν μόνο ωφέλη για την Αλβανία.

«Κατά τη γνώμη μου η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος είναι για την προστασία της χώρας και δε νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος γι' αυτήν. Το σύστημα αυτό καθιστά ικανή τη χώρα, σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης. Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαπραγματευθεί μια τέτοια συμφωνία με την Πολωνία. Η τοποθέτηση των πυραύλων αυτών θα αναδείξει τη χώρα γεωστρατηγικά», είπε ο Μαλάι.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου