Επίσημα πλέον ο UCK στα Σκόπια!!!


* Με προκήρυξή του ο UCK ανέλαβε την ευθύνη για το πρόσφατο επεισόδιο και τη μάχη μεταξύ των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ομάδας ενόπλων

Οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Απελευθερωτικός Εθνικός Στρατός» (UCK) απέστειλε προκήρυξη στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “Alsat-M”, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για το πρόσφατο επεισόδιο, στην περιοχή Μπλάτσε (κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο), μεταξύ των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ομάδας ενόπλων.
Στην προκήρυξη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ ότι στις 28 Απριλίου 2010 στην κοινότητα Στούντεν των Σκοπίων, όπου βρισκόταν βάση ανεφοδιασμού του UCK, οι στρατιώτες μας έπεσαν σε ενέδρα των ενόπλων δυνάμεων των Σλαβομακεδόνων. Το αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν ένας νεκρός από την εχθρική πλευρά και ένας ελαφρά τραυματισμένος στρατιώτης, μέλος της μονάδας υποστήριξης του UCK. Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη ότι ο UCK συνεχίζει τη δράση του σε όλα τα τμήματα της ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός».
Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανέφεραν ότι η «υποτιθέμενη προκήρυξη περιέχει ανακρίβειες, καθώς δεν υπήρχε θύμα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης» και πρόσθεσαν ότι είναι αναμενόμενο μεμονωμένα άτομα ή ομάδες να εμφανίζονται στα ΜΜΕ ή να αποστέλλουν μηνύματα, διότι, με την κατάσχεση της μεγάλης ποσότητας όπλων δόθηκε ισχυρό χτύπημα σε εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες αποτελούν απειλή, όχι μόνον για την ΠΓΔΜ αλλά και για την περιοχή.
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, πριν από μερικές ημέρες, ανακάλυψε τέσσερις κρύπτες με παράνομο οπλισμό, στην περιοχή Μπλάτσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.
Στις κρύπτες αυτές φυλασσόταν μεγάλη ποσότητα οπλισμού από ένοπλους μασκοφόρους, οι οποίοι αντάλλαξαν πυροβολισμούς με την αστυνομία, κατά την επιχείρηση της τελευταίας.
Μετά την ανταλλαγή των πυροβολισμών οι ένοπλοι μασκοφόροι διέφυγαν.
Άμεση ήταν η αντίδραση και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, του Αλί Αχμέτι, το οποίο έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μην ενδώσουν στις προκλήσεις.
Σύμφωνα με το DUI, ένας ήταν ο UCK στην ΠΓΔΜ, με νόμιμο ηγέτη τον Αλί Αχμέτι.

* Το 2001, Αλβανοί αντάρτες του UCK είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Οι συγκρούσεις είχαν λήξει με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, τον Αύγουστο του ίδιου έτους.Ο πολιττικός αρχηγός του UCK, Αλί Αχμέτι, μετά το τέλος των συγκρούσεων, προχώρησε στον σχηματισμό πολιτικού κόμματος, του DUI, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ

http://kostasxan.blogspot.com/2010/05/uck.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου