ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΟ "ΖΕΝΙΘ"


Είναι ένα πλωτό γκέτο, με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους ναυτεργάτες. Η δρομολόγησή του από το λιμάνι του Πειραιά, είναι ευθεία απειλή για όλους τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Εκμεταλλεύεται τσάμπα τις λιμενικές υποδομές, που είναι καρπός και μόχθος των εργαζομένων της χώρας. Δεν αφήνει δεκάρα τσακιστή, ούτε σε έναν μικρέμπορο, ούτε σε έναν μικρό επαγγελματία.

Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ» με σημαία Μάλτας, για το οποίο, έχει πέσει πολύ κλάμα τελευταία, από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, την κυβέρνηση και τους βουλευτές των άλλων αστικών κομμάτων. Εν χορώ, κατακεραυνώνουν τους ναυτεργάτες και τα ταξικά σωματεία τους, ότι με τους αγώνες τους θα διώξουν το «ΖΕΝΙΤΗ» με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν, να χάσει η χώρα «10 εκατ. ευρώ έσοδα» και «400 θέσεις εργασίας».

Εχουμε και λέμε λοιπόν. Η σύνθεση του πληρώματος είναι η εξής: Αργεντίνοι, Βραζιλιάνοι, Βούλγαροι, Χιλιανοί, Κολομβιανοί, Κοσταρικανοί, Κροάτες, Δομινικανοί, 1 Γάλλος, 3 Γερμανοί, 1 Ελληνας, Γουατεμαλέζοι, Ονδουριανοί, Ινδοί, Ινδονησίοι, 1 Ιταλός, Μεξικανοί, Παναμέζοι, Περουβιανοί, Φιλιππινέζοι, Πορτογάλοι, Ρουμάνοι, Ισπανοί (11), 1 Σουηδός, Ουκρανοί, 5 Αγγλοι και ένας ναυτεργάτης από Βενεζουέλα. Σύνολο εξακόσιοι δεκατρείς ναυτεργάτες. Ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι, θύματα και οι ίδιοι δουλεμπορικών γραφείων και κυκλωμάτων. Ακόμα και ο Ελληνας ναυτεργάτης, είναι άγνωστο με τι Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει ναυτολογηθεί. Ρωτάμε: Για ποιες 400 θέσεις εργασίας μιλάνε;

Το κρουαζιερόπλοιο έρχεται κάθε Δευτέρα στον Πειραιά, για να αποβιβάσει και να επιβιβάσει επιβάτες. Η πολυεθνική εταιρεία «Royal Caribbean Celebrity Cruises», στην οποία ανήκει το πλοίο, η ισπανική διαχειρίστριά του, αλλά και η εταιρεία του Ποταμιάνου (στον ίδιο ανήκε η γνωστή ROC, την οποία πτώχευσε και πέταξε στο δρόμο απλήρωτους ναυτεργάτες και υπαλλήλους), έχουν φροντίσει, με τον τρόπο που τους μεταφέρουν, «πακεταρισμένους», να μην τους ξεφεύγει ούτε σεντ από το πορτοφόλι των επιβατών. Ποιοι λοιπόν θα χάσουν 10 εκατομμύρια ευρώ;

Για να τελειώνουμε. Αυτός ο τουρισμός και αυτού του είδους η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, έχει μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία των εφοπλιστών και των μονοπωλίων. Επιδιώκει να αφανίσει τα ναυτεργατικά εργασιακά δικαιώματα, τους μικρούς ΕΒΕ για να μην παίρνουν ούτε ψίχουλο από την «πίτα» τους, εκμεταλλεύεται τσάμπα υποδομές και τον κόπο των εργαζομένων. Τέτοιος τουρισμός δεν είναι για το συμφέρον του λαού, των αυτοαπασχολούμενων. Είναι για το σινάφι εφοπλιστών και μεγαλοξενοδόχων. Αυτοί είναι που αντιδρούν στις απεργίες.

http://pamethriasio.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου