Κοσσυφοπέδιο: Υπουργός μπλεγμένος σε οργανωμένο έγκλημα


Οι κατηγορίες που απευθύνονται σε υπουργό της κυβέρνησης του Κοσσόβου έχουν προκαλέσει μεγάλο σάλο στην χώρα αυτήν αλλά και στις γειτονικές. Η αλβανική τηλεόραση ‘Τοπ Τσάνελ’ μετέδωσε πως ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου (EULEX), Johannes Van Vreswijk, έχει στην κατοχή του στοιχεία που μαρτυρούν την εμπλοκή του κοσσοβάρου υπουργού Φατμίρ Λιμάι σε οργανωμένο έγκλημα που δρα στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του σε ημερήσια εφημερίδα του Κοσσόβου ο Van Vreswijk, όπως δημοσιεύει το αλβανικό κανάλι, ανακοίνωσε ότι η EULEX έχει στοιχεία για το ζήτημα ‘Λιμάι’ και διερευνά, ήδη, την εμπλοκή του αλβανού πολιτικού σε έξι άλλα ζητήματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Johannes Van Vreswijk, επικεφαλής των ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούν να ‘οργανώσουν’ σε ‘κράτος’ την πρώην σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, κάλεσαν όλους τους έντιμους υπαλλήλους του Κοσσόβου να αποποιηθούν τις σχέσεις τους με το οργανωμένο έγκλημα (δολοφονίες, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο), στο ίδιο κάλεσμα πρόεβη και γενικός εισαγγελέας της Πρίστινα.

Ο επικεφαλής της EULEX εξέφρασε τη λύπη του για την αντίδραση του πρωθυπουργού Θάτσι, τόνισε όμως ότι η έρευνα δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να διαλευκανθούν οι υποθέσεις οργανωμένων εγκλημάτων.

«Ο πρωθυπουργός και κάθε υπουργός θα πρέπει να αισθάνονται άνετα, η EULEX επεμβαίνει στα γραφεία τους, μόνον στις περιπτώσεις παρανομίας. Όταν όμως υπάρχουν παραβιάσεις του νόμου έχουμε κάθε δικαίωμα να προβούμε σε έρευνες» πρόσθεσε ο Van Vreswijk.

Σημειώνεται ότι υπουργός Μεταφορών, Φατμίρ Λιμάι, της κυβέρνησης του Κοσσόβου θεωρείται ήρωας στα μάτια των απλών αλβανών λόγω συμμετοχής του στον Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσόβου.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου