"Για το θέμα της μετανάστευσης"


Διαβάζω το τελευταίο καιρό, με μεγάλη λύπη, πολλά σχόλια Ελλήνων που σκέφτονται να φύγουν από την Ελλάδα, να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Με λύπη επειδή φαίνεται πως για άλλη μια φορά εμείς σαν Έλληνες έχουμε την νοοτροπία ότι τα πράγματα είναι πάντα καλύτερα στο εξωτερικό, στην "Ευρώπη" (λες και η Ελλάδα ανήκει στην Αφρική) και στην Αμερική...

Τα πράγματα, όμως, ΔΕΝ είναι καλύτερα και καλό θα κάνουν οι Έλληνες που σκέπτονται το ενδεχόμενο της μετανάστευσης να μείνουν τελικά στην Ελλάδα. Επειδή πρόσφατα σπούδασα στην Αμερική, είχα την ευκαιρία να μάθω την πικρή αλήθεια για την ζωή στις "προχωρημένες" χώρες του πλανήτη.

Ας αρχίσουμε από την Αμερική, όπου η ανεργία έχει περάσει το 10% επίσημα, χωρίς να συμπεριλαμβάνει εκατομμύρια άτομα σε ημιαπασχόληση, που έχουν χάσει την δουλεία τους και έχουν αναγκαστεί να βρουν νέες δουλείες με πολύ μικρότερο μισθό, κλπ. Σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, η δημόσιες υπηρεσίες πλέον λειτουργούν μόνο 3-4 μέρες την εβδομάδα επειδή πολύ απλά δεν υπάρχουν τα λεφτά για μισθούς, συντάξεις, κλπ.! Εδώ η Καλιφόρνια, όπου στεγάζονται πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου (Google, Apple, Oracle και πολλές πολλές άλλες, και βέβαια και το Hollywood) είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει! Στα δημόσια πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, καθηγητές αναγκάζονται πλέον να αγοράζουν μόνοι τους χαρτί, μελάνι, κλπ. επειδή πολύ απλά δεν υπάρχουν πια τα λεφτά για να αγοραστούν από την πολιτεία! Ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Καλιφόρνιας έστησε "λαϊκή αγορά" πουλώντας τραπέζια, καρέκλες, υπολογιστές, κλπ. που είχαν περισσέψει, για να μαζέψουν λίγα λεφτά!

Στο Michigan, μια πολιτεία που κάποτε οδηγούσε την βιομηχανία της Αμερικής, υπάρχει ένας δήμος που αποφάσισε πρόσφατα να μετατρέψει όλους τους δρόμους σε... χωματόδρομους, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχουν τα λεφτά για την συντήρηση της ασφάλτου!

Στην Νέα Υόρκη, κατεβαίνοντας την 5η λεωφόρο, στο κέντρο της πόλης, αντικρίζεις δεκάδες μαγαζιά κλειστά, επιχειρήσεις που έχουν χαθεί αιτίας της οικονομικής κρίσης. Και στις γειτονίες? Ας πάμε στην Αστόρια, που για χρόνια τώρα αποτελεί το κέντρο του Ελληνισμού της Αμερικής. Καταστήματα που κάποτε ήταν γεμάτα από κόσμο σε καθημερινή βάση τώρα παραμένουν άδεια. Εστιατόρια χωρίς πελατεία ακόμα και τα σαββατοκύριακα, ενώ πολλά άλλα τελικά δεν άντεξαν και έχουν κλείσει.

Ένας φίλος μου από το πανεπιστήμιο, Αμερικανός με Masters, εδώ και πάνω από 12 μήνες δεν μπορεί να βρει δουλεία. Άλλοι αποφοιτοί έχουν αναγκαστεί να πιάσουν δουλειές σαν σερβιτόρους, κάνοντας διανομή πίτσες, κλπ. επειδή πολύ απλά δεν υπάρχουν δουλείες στον κλάδο τους!

Ανοίγοντας τις ειδήσεις στην τηλεόραση, αυτό που ακούς συνέχεια είναι νέες απολύσεις, νέες περικοπές, περισσότερη ανεργία. Γνωρίζετε πόσα εκατομμύρια Αμερικανών έχουν χάσει τα σπίτια τους τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της κρίσης?

Εθνικό σύστημα υγείας? Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Αμερική, και το πρόσφατο νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση Ομπάμα ΔΕΝ δημιουργεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί που δεν έχουν καμία ασφάλεια, που δεν μπορούν να πάνε στον γιατρό επειδή το κόστος είναι τεράστιο, και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες που φεύγουν από την Αμερική κάθε χρόνο και πηγαίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες όπως την Ινδία και τις Φιλιππίνες για να κάνουν μια απλή εγχείρηση!

Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Αμερική που δεν αναφέρεται προς το εξωτερικό επειδή πολύ απλά οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι, κλπ. καταλαβαίνουν την σημασία της εικόνας της χώρας τους προς το έξω κόσμο και φροντίζουν να παρουσιάζουν το καλό τους εαυτό όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάτι που εμείς σαν Έλληνες δεν έχουμε μάθει να κάνουμε.

Όσο για την Αγγλία, είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν φύγει από την χώρα τους, αναζητώντας καλύτερη ζωή άλλου. Αυτό εξαιτίας του εξωφρενικού κόστους ζωής στην Αγγλία. Μιλάμε για την ακρίβεια στην Ελλάδα, άλλα έχετε δει το κόστος ζωής στο Λονδίνο? Στην Νέα Υόρκη?

Μιλάμε για την διαφθορά στην Ελλάδα, για τις πελατειακές σχέσεις, για μόνιμους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα, άλλα γνωρίζετε ότι ακούω τα ίδια από κατοίκους της Πορτογαλίας? Της Ιταλίας? Της Ισπανίας? Της Γαλλίας? Γνωρίσετε τι διαφθορά υπάρχει στην Αμερική? Αλήθεια, έχει πάει κανείς φυλακή για τα εγκλήματα της Goldman Sachs? Για την παράνομη εισβολή της Αμερικής στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ? Γνωρίζετε για τις "στενές" σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων τραπεζών και την κυβέρνηση της χώρας? Την επιρροη των μεγάλων εταιρειών προς τους πολιτικούς της χώρας? Τις δωρεές? Τους νόμους που είναι κομμένους και ραμμένους προς όφελος των μεγάλων εταιρειών? Η διαφθορά στην Ελλάδα δεν είναι ΤΙΠΟΤΑ μπροστά σε αυτό που γίνεται στην Αμερική, στην Αγγλία, κλπ. χωρίς όμως να ακούγεται πολύ προς τα έξω.

Τι να πει κανείς όταν στην Ισπανία, άλλη χώρα της ΕΕ που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιόταν σαν μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, έχει περάσει το 20% το επίσημο ποσοστό ανεργίας?

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως, για τους Έλληνες, η μετανάστευση στο εξωτερικό δεν είναι λύση. Δουλειές δεν υπάρχουν για τους περισσότερους. Οι μισθοί δεν αυξάνονται. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Για τις χειρότερες δουλείες υπάρχουν εκατομμύρια μετανάστες, νόμιμους και παράνομους, που είναι πρόθυμοι να τις κάνουν για εξευτελιστικούς μισθούς. Γίνονται απολύσεις χωρίς λόγο και χωρίς καμιά αποζημίωσή. 13ος και 14ος μισθός (μπόνους Χριστουγέννων, καλοκαιριού)? Ούτε να το φανταστείς! Τα μέτρα που πάνε να εφαρμόσουν στην Ελλάδα το ΔΝΤ και οι "φίλοι" μας στην ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο από το σύστημα που ήδη επικρατεί στην Αμερική, την Αγγλία και σε πολλές άλλες χώρες...το σύστημα που πολύ απλά πάνε να εφαρμόσουν παντού. Αυτές η χώρες δεν χρειάζονται την βοήθεια του ΔΝΤ (παρόλο που το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο από το αντίστοιχο Ελληνικό) επειδή πολύ απλά τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ σε τέτοιες περιπτώσεις ήδη είναι σε εφαρμογή σε αυτά τα κράτη!

Τα πράγματα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα, σίγουρα. Άλλα δεν θα είναι χειρότερα από το εξωτερικό. Όσοι ενδεχομένως θα μεταναστεύσουν θα αρχίσουν από το μηδέν, χωρίς βοήθεια, σε ξένο κράτος και σε σύστημα που είναι ακόμα χειρότερο και από ότι προτείνεται για την Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Θα αντιμετωπίσετε χαμηλούς μισθούς (αν βρείτε τελικά δουλεία), ατέλειωτο άγχος, και υψηλό κόστος ζωής. Α, και πριν ξεχάσω, ενδεχομένως θα αντιμετωπίσετε και αρκετό ανθελληνισμό. Δείτε τα σχόλια που γράφουν διάφοροι ξένοι στα δημοσιέυματα που εμφανίζονται κατα κύμα τις τελευταίες εβδομάδες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος (λες και είναι όλα ρόδινα στις δικές τους χώρες). Δείτε με ποιο τρόπο η Bild και το περιοδικό Spiegel αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και τους Έλληνες το τελευταίο καιρό.

Όσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα για αρκετό καιρό, η λύση δεν είναι να μεταναστεύσουν Έλληνες στο εξωτερικό. Η λύση είναι να μείνουν οι Έλληνες στην Ελλάδα, να αλλάξουν το σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας, και να δημιουργήσουν μια πραγματικά καλύτερη Ελλάδα. Το εξωτερικό δεν είναι το "promised land" που ονειρεύονται μερικοί. Ναι, πολλοί Έλληνες με πτυχία, που έχουν τελειώσει μεταπτυχιακές σπουδές, κλπ. λογικά θα βρουν πολλές ευκαιρίες στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε ορισμένους κλάδους. Άλλα οι υπόλοιποι? Οι Έλληνες που δεν έχουν σπουδάσει? Οι Έλληνες που είναι πλέον 30, 40, 50 χρονών, που έχουν οικογένειες? Που θα πάνε? Στο Λονδίνο η στην Νεα Υόρκη? Πως θα βρουν δουλειές? Πως θα πληρώσουν το πανάκριβο ενοίκιο? Έχετε δει πως ζούνε οι φτωχοί στην Αμερική? Γνωρίζετε τι φτώχεια υπάρχει? Δεν είναι όλα όπως τα παρουσιάζει το Hollywood..."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

TROKTIKO

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου