«Τα δύο γειτονικά κράτη και μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία, επιδιώκουν στη βελτίωση των σχέσεων τους, αν και, οι διαφορές που έχουν στο Αιγαίο, συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις», γράφει χαρακτηριστικά το τουρκικό δημοσίευμα της Κωνσταντινούπολης.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκφθεί την Αθήνα στα μέσα Μαίου για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.
«Ελπίζουμε ότι θα είναι μια ιστορική επίσκεψη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, «θα υπάρξει μια νέα αντίληψη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διευκρίνεσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα επιδιώξουν να αναπτύξουν ένα νέο όραμα, που δεν βασίζεται στην αντίληψη των απειλών αλλά στα κοινά συμφέροντά τους.
«Θα κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε αυτό το κοινό μέλλον μαζί, οι αμοιβαίες απαιτήσεις στην άμυνα θα πάψουν να υπάρχουν» είπε ο Νταβούτογλου.
Σχολιαστές των δηλώσεων του Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτήρισαν τα λόγια του ως ‘ηχηρά λόγια’ χωρίς να υπάρχει κάτι διαφορετικό στην πράξη.
«Κραυγαλέες αποφάσεις» την χαρακτήρισε ο Σάμι Κοέν, ένας παλαιός αρθογράφος της εξωτερικής πολιτικής, που γράφει στην εφημερίδα Milliyet.
“Ωστόσο, σημειώνει ο αρθρογράφος, απαιτούνται δύο πράγματα για να υλοποιηθούν τα ελάχιστα: η πολιτική βούληση και αφετέρου η αμοιβαία εμπιστοσύνη»
Η Άγκυρα και η Αθήνα εδώ και καιρό έχουν ανοικτά μία σειρά θεμάτων για το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου, τα δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου, καθορισμό πτητικών περιφερειών και την κυριαρχία επί αρκετών νησίδων στο Αιγαίο πέλαγος.
Οι δύο χώρες έφθασαν στο χείλος του πολέμου το 1987 και το 1996 καθώς μέχρι σήμερα σε τακτά χρονικά διαστήματα προκαλούνται προκλήσεις στη θάλασσα και στον αέρα. Κι αυτά παρά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ελήφθησαν προκειμένουν να σταματήσουν τα επικίνδυνα στρατιωτικά επεισόδια.
Τουρκική στρατιωτική πηγή, εξάλλου, ανέφερε στη Hurriyet ότι οι προοπτικές για επίλυση της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ευοίωνες και οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ ευαίσθητες.
«Δεν είναι δυνατή να πραγματοποιηθεί μια αναδιάρθωση και διευθέτηση στο Αιγαίο με τις παρούσες συνθήκες» εξήγησε η ανώνυμη στρατιωτική πηγή.
Εντούτοις οι δύο χώρες είναι σε θέση να προχωρήσουν, εάν επικεντρωθούν τα ενδιαφέροντά τους σε τομείς κοινού εδάφους.
Και οι δύο, για παράδειγμα, βρίσκονται υπό πίεση τακτοποίησης των εξογκωμένων στρατιωτικών προϋπολογισμών τους.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Τουρκικό δημοσίευμα: Ελλάδα και Τουρκία εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών τους
Αναρτήθηκε από
GREECE PRESS
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου