Τέσσερα χρόνια φυλακή σε Τούρκο κατασκόπο -"ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ έχουν καλύτερη πληροφόρηση"


Την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και την ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ παρουσίασε στο δκαστήριο η υπεράσπιση (Θρασύβουλος Κονταξής, διδάκτωρ Νομικής Αθηνών) ενός Τούρκου κατασκόπου του Μεχμέτ Μποσταντζή, στην Κομοτηνή προσπαθώντας να υποστηρίξει ότι ο πελάτης του δεν χρειαζόταν να κάνει κατασκοπεία γιατί "Αυτά τα περιοδικά τα ξέρουν όλα με λεπτομέρειες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν χρειάζεται να κατασκοπεύει η μία χώρα την άλλη για να τα μαθαίνουν"! Αλλά βέβαια δεν έπεισε το δικαστήριο και ο πελάτης του, ένας νεαρός μουσουλμάνος, Έλληνας πολίτης, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση γιατί συνελήφθη με φωτογραφίες διαφόρων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στον Έβρο, την Σαμοθράκη και την Αυλώνα!

Την δίκη παρακολούθησαν πράκτορες της ΚΥΠ και της ΜΙΤ, στρατιωτικοί και προσωπικοί φίλοι και η σύζυγός του δράστη.Ισχυρίστηκε ότι για 6-7 φορές τον επισκέφθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι στο φωτογραφείο του στην Μάκρη για να δουν το υλικό του ενώ η επικοινωνία γινόταν και μέσω τουρκικού κινητού που του είχαν προμηθεύσει. Σε ρεπορτάζ της Μελαχροινής Μαρτίδου στον Χρόνο της Κομοτηνής, αναφέρονται φοβερές λεπτομέρειες για την κατασκοπευτική δράση του νεαρού Τούρκου

"Ένας νεαρός μουσουλμάνος από τον Έβρο που έδειχνε ταραγμένος, ευσυγκίνητος, που κόμπιαζε να μιλήσει, ήταν το πρόσωπο που συνελήφθη για κατασκοπεία πέρυσι στην Σαμοθράκη, όταν τον αντιλήφθηκε ο σκοπός ενός στρατοπέδου την ώρα που φωτογράφιζε, έδωσε την περιγραφή του και συνελήφθη τελικά ο Μεχμέτ Μποσταντζή από το Σιδηροχώρι του βόρειου Έβρου.

Χθες κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κομοτηνής όπου εκδικάστηκε η ενδιαφέρουσα αυτή υπόθεση με πρωταγωνιστή τον ίδιο, που συνειδητοποιώντας το μέγεθος της πράξης του, αλλά και το ότι ήταν ενώπιον της δικαιοσύνης περιέγραψε τα γεγονότα, αντιμετωπίζοντας δύο βαριές κατηγορίες, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας και της προδοτικής κατασκοπείας υπέρ της Τουρκίας, δουλειά που έκανε συστηματικά, όπως είπε από την περίοδο 20-11-2008 έως και 26-07-2009 που συνελήφθη.

Η ανοικτή εκδίκαση της υπόθεσης έδωσε την αφορμή να ακουστούν πολλά και κυρίως πως προσέγγισαν τον άνθρωπο αυτό, που γεννήθηκε στην Θράκη, τελείωσε γυμνάσιο και λύκειο στην Προύσα, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο στην Άγκυρα κι επέστρεψε να βιοποριστεί ως φωτογράφος στην Ελλάδα αφού εγκαταστάθηκε στην Μάκρη, όπου και παντρεύτηκε.

Μοναδικός μάρτυρας ήταν ένας επιστήθιος φίλος του, ο Μουτζαήτ Εφραίμ που τον περιέγραψε σαν «κλειστό τύπο», «πολύ ήσυχο παιδί», που του άρεσε η φύση, τα ηλιοβασιλέματα και τα πουλιά και κάποια στιγμή θέλησε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. Το πώς βρέθηκε να υπηρετεί με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, ήταν ένα σημείο κλειδί, για το οποίο όμως πέρα από την περιγραφή ότι τον οδήγησαν στο τελωνείο των Υψάλων σ’ ένα γραφείο να τον ανακρίνουν, με το πρόσχημα ότι είχε πρόβλημα το ελληνικό διαβατήριό του, και εκεί του ζήτησαν να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα που θα του υποδείκνυαν και άλλα σημεία του δικού τους ενδιαφέροντος.

Με απείλησαν με πιστόλι, δέχθηκα να το κάνω όταν μου είπαν ότι κινδυνεύουν δικά μου πρόσωπα, ότι μπορεί να βρεθώ σκοτωμένος σε κάποιο χαντάκι…

Ήθελα να ζήσω ήρεμα, ήμουν μοναχοπαίδι, δεν είχα κάποιον να του πω το παραμικρό, ήθελα το σπιτάκι μου κι όχι αυτά που έκαναν και όλα ήρθαν ανάποδα, θα πει, ενώ βουρκώνει. Ήξεραν όλη την ζωή μου, τι έχω και τι δεν έχω. Ότι ήμουν σε μια φοιτητική παράταξη του κουμουνιστικού κόμματος σαν νεολαίος φοιτητής. Δεν ήθελα να μπλέξω σε τέτοια πράγματα, αλλά δεν μπορούσα να αρνηθώ», είπε στην απολογία του. «Ήξερα ότι θα με εύρισκαν όπου κι αν πήγαινα. Δέχθηκα, μου έδωσαν μια κάρτα τουρκικού τηλεφώνου για να γίνονται οι επικοινωνίες μας, ενώ με επισκεπτόταν και στο μαγαζί μου. Μου ζήτησαν να τραβήξω τα γύρω από την Αλεξανδρούπολη στρατόπεδα, όπου υπήρχαν κεραίες, να φαίνεται από τον χάρτη του google air η γωνία λήψης των φωτογραφιών για λόγους στρατηγικής, να φαίνεται τι έχουν μέσα και να περιγράφεται η θέση τους.

Άρχισα να φωτογραφίζω αποθήκες πυρομαχικών του ελληνικού στρατού, στρατόπεδα, στον Δορίσκο έβγαλα το εκεί στρατόπεδο, το στρατόπεδο Κανδυλάπτη στην Αλεξανδρούπολη, το στρατόπεδο Καραμαλλίδη στην Παλαγία, άλλο στρατόπεδο στην Σαμοθράκη, φωτογραφίες από οχήματα και πινακίδες από παρελάσεις, την στρατιωτική ηγεσία, τον εξοπλισμό των φαντάρων, μαζεύοντας ένα υλικό το οποίο ποτέ δεν έδωσα», θα πει διασκευάζοντας την απολογία του από την προανάκριση, που έλεγε ότι παρέδωσε 8 φορές φωτογραφίες και είχε αμειφθεί με 4.000 ευρώ.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και φωτογραφίες από την Αυλώνα που ήταν υλικό που έφερε κάποιος στρατιώτης για να το τυπώσει στο φωτογραφείο του κι εν αγνοία του κράτησε τα αντίγραφα, όπως και αποκόμματα εφημερίδων με την υπόθεση της καταργημένης ένωσης Τουρκικής νεολαίας Ξάνθης και αναφορές στο αρμενικό ζήτημα, καθώς και άλλα αποκόμματα που αφορούσαν την μειονότητα και κατά την κρίση του θα είχαν αξία για τους εντολείς του.

Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν οι δικηγόροι Θρασύβουλος Κονταξής, Οζέρ Τελάτογλου και Ιωάννης Μπάρκας που επικέντρωσαν στα νομικά στοιχεία την υπόθεση και όχι στην πολιτική της διάσταση.

Συγκεκριμένα ο Θ.Κονταξής, διδάκτρορ του πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε περιοδικά αμυντικών θεμάτων (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ) που περιέγραφαν αναλυτικά τους εξοπλισμούς Ελλάδας και Τουρκίας, τις θέσεις των ραντάρ την εμβέλειά τους, το πώς λειτουργεί το σύστημα ΕΡΜΗΣ και την ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ που βγαίνει μια φορά το έτος με πολλές λεπτομέρειες που δείχνουν ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν απαραίτητος. Η συνεργασία με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ήταν σε πρώιμο στάδιο ελέγχου, να δουν τις ικανότητές του και το υλικό που εξασφάλιζε, προκειμένου να δομηθεί μια κατάσταση που τους ενδιέφερε. Οι συνήγοροι επέμειναν ότι το υλικό δεν ήταν απόρρητο, αλλά ήταν υλικό που βρισκόταν σε κοινή θέα, οι φωτογραφίες είχαν στρατιωτικό ενδιαφέρον αλλά δεν αποτύπωναν κάτι μυστικό υποβαθμίζοντας την αξία της όλης ενέργειας".

Από την DefenceNet Media, την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και την AMYNTIKH BΙΒΛΟ, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην υπεράσπιση του Τούρκου κατασκόπου για τα καλά του λόγια, αλλά άλλο η δημοσιογραφία των περιοδικών μας που προσπαθεί να ξυπνήσει κάποιους μακαρίως σκεπτόμενους Έλληνες και να ενημερώσει αυτούς που πραγματικά ανησυχούν για την πατρίδα και άλλο η κατασκοπεία της ΜΙΤ...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου