Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Χρίστου Γούδη: «Η Αλήθεια για τον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ» σε συνεργασία με τις εκδόσεις PATRIA, την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010, στην Αθήνα.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, που άρχισε στους ήχους του φλάουτου με το «Μακεδονία ξακουστή», ήταν ο φλογερός ιστορικός Σαράντος Καργάκος, ενώ καίριες εισηγήσεις επί του θέματος έκαναν και οι δημοσιογράφοι-εκδότες: Παντελής Γιαννουλάκης, Δημοσθένης Κούκουνας, και Δημήτρης Ζαφειρόπουλος. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο γνωστός ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου, ενώ ο συγγραφεύς του έργου παρουσίασε μέρος του πλούσιου φωτογραφικού υλικού που εμπεριέχεται στο βιβλίο. Την ομιλία του ο Καθηγητής Χρίστος Γούδης έκλεισε ως εξής:

«Το πέρας του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) απετέλεσε την απαρχή της αναγέννησης της Νεώτερης Ελλάδας με το κίνημα στο Γουδή μετά από ένα χρόνο, την επανάσταση δηλαδή του 1909, η οποία ανέδειξε μια νέα γενιά πολιτικών, που με το έπος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913 διπλασίασε την Ελλάδα.

Σήμερα η κατάσταση στην πατρίδα μας απαιτεί και πάλι την άμεση αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, μετά από την συνεχιζόμενη δομική ανεπάρκεια και λαϊκή απαξίωση των δύο κομμάτων εξουσίας.

Ίσως η ιδέα του Ίωνα Δραγούμη περί αναγκαιότητας να συγκροτηθεί, παράλληλα με το ελληνικό κοινοβούλιο, μια Γερουσία Αρίστων με αυξημένες παρεμβατικές ικανότητες στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να αποτελεί την μοναδική λύση εξόδου από την κρίση, μέσα από μία διαδικασία πολιτικής συνέχειας. Σε αντίθετη περίπτωση, μια λαϊκή επανάσταση, με ότι μια τέτοια κοινωνική ασυνέχεια συνεπάγεται, φοβούμαι ότι θα ακολουθήσει νομοτελειακά».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος, ενώ στην υπερπλήρη αίθουσα, με πολλούς ορθίους, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής πρόεδρος του «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» πρέσβης Γεώργιος Γεωργίου, οι βουλευτές Ιωάννης Κοραντής, Ηλίας Πολατίδης, Νίκος Καντερές, και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μιχάλης Πετράκης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ» Καθηγητής Λεωνίδας Ρεσβάνης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Κωσταντίνος Νιάρχος, Κώστας Ρωμανός, Παναγιώτης Νιάρχος, και Μαρία Τζάνη, ο δημοσιογράφος-οικονομολόγος Κώστας Κόλμερ, ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Γλέζος και ο ηθοποιός Κώστας Πρέκας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου