Tο νομοσχέδιο για τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ και η ΕΕ ψηφίστηκε, ο μηχανισμός στήριξης ενεργοποιήθηκε, οι χώρες θα στηρίξουν τον μηχανισμό ακόμη και η Γερμανία όπου υπάρχουν αντιδράσεις εκτός απροόπτου πάντα και η Ελλάδα θα εκταμιεύσει σε πρώτη φάση τα 10 δις ευρώ που χρειάζεται ώστε να καλύψει το ομόλογο που λήγει στις 19 Μαΐου ύψους 8,5 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα χθες σημειώθηκε ένα άνευ προηγουμένου ημερήσιο μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων σε DOW και S&P προκαλώντας μίνι κραχ υπό τον φόβο της διάχυσης του ελληνικού προβλήματος προδιαθέτοντας αρνητικά για τις επιπτώσεις στις αγορές.
Επίσης και με δεδομένο ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν έχουν ούτε ίχνος αναπτυξιακής δυναμικής θα σπρώξουν όλο και βαθύτερα την χώρα σε φθοροποιό ύφεση η οποία θα αποδεκατίσει το κοινωνικό και οικονομικό ιστό.
Η Ελλάδα δανείζεται αλλά ποια είναι η προοπτική;
Τα ελλείμματα σε επίπεδο δημόσιου χρέους θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Η Ελλάδα αναφέρει στέλεχος της Societe Generale θα ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα το επόμενο διάστημα και θα καθυστερήσει να δει φως στο τούνελ.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προφανώς και θα επιδιώξουν να στηρίξουν το ελληνικό χρέος καθώς με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τις περιουσίες τους.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αγορά θα ταλαιπωρηθεί.
Τι σημαίνει θα ταλαιπωρηθεί η αγορά;
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να κινηθεί προς την περιοχή των 1200 και 1300 μονάδων το επόμενο διάστημα πιθανότητα μέσα στις επόμενες 50 μέρες όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών και ΑΧΕ. Αρχικά είχαν προβλέψει....
πτώση έως τις 1650 μονάδες και δικαιώθηκαν. Τώρα θεωρούν ότι ο καθοδικός κύκλος θα ολοκληρωθεί έως και 400 μονάδες χαμηλότερα.
Η πιθανότητα των 1200 με 1300 μονάδων για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ μεγάλη. Αν μάλιστα ξεκινήσει η διεθνής διόρθωση όπως διαφαίνεται θα μπορούσε να υλοποιηθεί και άμεσα.
Ακόμη όμως και αν επιβεβαιωθεί αρχικώς η αντίδραση λόγω των θετικών εξελίξεων περί την Ελλάδα (ενεργοποίηση μηχανισμού , άντληση κεφαλαίων) η αγορά θα μπορούσε να υλοποιήσει μέσα μια άνοδο ελεγχόμενη.
Άρα θεωρητικά το ΧΑ θα πρέπει να αντιδράσει έστω και βραχυπρόθεσμα καθώς η Ελλάδα βρήκε χρήματα άρα δεν χρεοκοπεί. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί και όντως να υπάρξει αντίδραση αλλά η αντίδραση θα είναι πρόσκαιρη.
Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια ανοδική αντίδραση 200-250 μονάδων στο χρηματιστήριο. Δηλαδή 1850-1900 μονάδες.
Εκεί θα αρχίσουν να πιστεύουν πολλοί ότι αφού δανειζόμαστε τελείωσαν τα προβλήματα μας όμως η άνοδος αυτή θα είναι άνοδος απεγκλωβισμού. Εκεί θα απαιτηθεί μεγάλη προσοχή ώστε να αποφευχθούν οι παγίδες καθώς η άνοδος θα πρέπει να είναι ευκαιρία εξόδου από το ΧΑ και όχι εισόδου.
Το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 1200 και 1300 μονάδων το επόμενο διάστημα ολοκληρώνοντας και αφομοιώνοντας την νέα ελληνική πραγματικότητα.
Αν η Ελλάδα που δεν διαφαίνεται αυτό για το εγγύς μέλλον προχωρήσει σε haircut το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει κάτω από τις 1000 μονάδες ενδεχομένως προς τις 800 μονάδες και θα σηματοδοτήσει μια μακρά περίοδο χρηματιστηριακής απαξίωσης.
Όμως προσοχή αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ελλάδα πάει σε haircut το οποίο δεν φαντάζει πιθανό παρ΄ ότι το προβλέπουν πολλοί ξένοι….
Πέτρος Λεωτσάκος
(bankingnews.gr)
Αναρτήθηκε από ONLINE-PRESS
Στις επόμενες εβδομάδες το ΧΑ θα βρεθεί στις 1200 - 1300 μονάδες;
Αναρτήθηκε από
GREECE PRESS
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου